Prohlášení českých třídních odborů OS ČMS k vraždě hlavy Doněcké lidové republiky, velitele Zacharčenka

zacharcenko

31. srpna 2018 v 16.30 h našeho času v kavárně Separ v centru Doněcka v důsledku mohutného výbuchu zahynul nejvyšší státní představitel Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko. Zraněn byl místopředseda Rady ministrů DLR Alexandr Timofejev.

Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska, česká členská organizace Světové odborové federace, vyjadřuje upřímnou soustrast rodině Alexandra Zacharčenka, Radě ministrů a Lidovému sovětu DLR i lidu DLR. Alexandr Zacharčenko byl váženým a oblíbeným představitelem jak v DLR, tak v LLR a v Rusku. Vážili si jej i mnozí lidé v dalších zemích, hlavně antifašisté a levicově smýšlející občané. Alexandr Zacharčenko stál od roku 2014 pevně v čele lidu DLR proti ukrajinské agresi, proti ukrajinským fašistům-banderovcům, za svobodu lidu Donbasu, za práva ruskojazyčných obyvatel Donbasu. Pod jeho vedením se i za složitých politických a ekonomických podmínek jeho země rozvíjela. Byl přesvědčen, že spravedlivá věc lidu Donbasu zvítězí a fašismus na Ukrajině bude poražen.

Odsuzujeme podlou vraždu Alexandra Zacharčenka, kterou má na svědomí ukrajinská vláda, parlament a prezident, kteří nechávají svobodně řádit ve své zemi neonacistické prapory Azov, Ajdar a podobné. Jak se již dříve zmínil Alexandr Zacharčenko, ukrajinská armáda se neodvažuje bojovat tváří v tvář s armádou DLR, protože ví, že by neměla žádnou šanci, ale uchyluje se k podlým vraždám na území DLR i LLR, které páchají za odměnu ukrajinští diverzanti.

Odsuzujeme i podporu včetně vojenské, kterou dávají banderovskému režimu na Ukrajině USA, NATO a EU, včetně České republiky.

Smrt fašismu, svoboda národům!

Sekretariát Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska

www.stavkuj.cz