Prohlášení SOF o situaci v Sýrii a na „novém Blízkém východě“

sof

Včera, 4. července 2018, skončila jednání o řešení konfliktu v jižní Sýrii. Jednání byla úplnou chybou. Dnes, 5. července, má Rada bezpečnosti OSN své mimořádné zasedání. Pokrytectví opět triumfuje! Všichni tvrdí, že se zajímají o vytvoření „míru“, „demokracie“, „svobod“ atd. Za 8 let se v jihovýchodním Středomoří, v oblasti Perského zálivu a na Středním východě zvyšují meziimperialistické antagonismy. Silní aktéři tvrdí, že mají svou vlastní roli v Sýrii, Iráku a severní Africe, Libanonu, Íránu a Jemenu.

Světová odborová federace odsuzuje projekty manipulace, zotročení a rozdělení pracujících a národů podle náboženských, sektářských, rasových a národních rozdílů. Rozdělení a segmentace pracovníků má za cíl skrýt skutečné příčiny chudoby, vykořisťování a války. Tyto skutečné příčiny jsou spor o kontrolu přírodních zdrojů a dopravních cest pro energii, získávání nových trhů, vymezení nových hranic. Miliony uprchlíků, migrantů a nevinných obětí jsou výsledkem imperialistických antagonismů.

Souběžně s naším bojem proti imperialistickým intervencím, politikám NATO, Spojených států, EU a jejich spojencům, SOF pevně vyjadřuje svou solidaritu s progresivními a antiimperialistickými silami v Turecku, Libanonu, Íránu, Iráku, Jemenu a Jordánsku v boji za lidové, pracovní, odborová a demokratická práva.

Pevná pozice a principy SOF vždy byly a budou takové, že samotné národy – a ne imperialisté – mají právo rozhodovat o svém současné i budoucí svobodě a demokracii.

Zároveň využíváme naší přítomnosti v rámci mezinárodních organizací na podporu lidských práv v monarchiích v Perském zálivu jak pro občany těchto zemí, tak pro migranty z asijských zemí. Existuje mnoho případů, že migrující pracovníci jsou v zemích Perského zálivu považováni za zvířata, a nikoli za lidské bytosti.

Vyzýváme všechny militantní odborové svazy po celém světě, aby informovaly své členy o skutečné situaci, o skutečných odpovědných osobách, tím, že odhalí pokrytectví mezinárodních organizací, které se pravidelně řídí stejnými instrukcemi jako NATO a imperialisté.

Sekretariát SOF

K prohlášení se připojila i česká členská organizace Světové odborové federace, Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska (www.stavkuj.cz)