Prohlášení SOF k 90. výročí narození Ernesta Che Guevary

guevara

„Lidé mohou zemřít, ale nikdy jejich myšlenky!“

14. června 2018 uplynulo 90 let od narození jednoho z největších revolucionářů 20. století Ernesta Guevary de la Serna, známého na celém latinskoamerickém kontinentu jako „Che“.

Pro velkou třídně orientovanou rodinu Světové odborové federace zůstává postava Che vůdčí pro boje současnosti a budoucnosti. Ačkoli jej američtí imperialisté dokázali zabít, nebudou nikdy úspěšní, bez ohledu na to, jak houževnatě se o to pokoušejí, zničit odkaz jeho průkopnické akce, jeho obrovský přínos v boji proti kapitalismu a jeho loupežím. Pro nás, pro všechny třídně orientované odboráře, emblematická postava a myšlenky Che nikdy neztratí svou platnost a sílu. Che byl revolucionář, který bojoval s imperiálními zbraněmi a nikdy se nevzdal; a toto nemůžou vymazat falšovatelé historie.

Právě v okamžiku, kdy imperialisté připravují nové války pro rozdělování přírodních zdrojů, vlny uprchlíků jsou vyhnány imperialistickou agresí a tisíce dělníků jsou obětovány na oltáři kapitálových zisků, cesta, kterou Che vyšlapal, je příkladem k následování. Protože imperialismus ještě nezemřel. Protože jsou po celém světě tisíce militantů SOF, kteří pokračují v boji proti nadvládě kapitálu a udržují naživu jiskru a naději na nový svět bez vykořisťování člověka člověkem.

Pro SOF jsou slova vrchního velitele Fidela Castra přáním, které sdílíme se všemi třídními bratry a sestrami na celém světě: „Chceme-li vyjádřit, jaké chceme, aby naše děti byly, musíme říci: Chceme, aby byly jako CHE!“

Sekretariát SOF

K prohlášení se připojila i česká členská organizace Světové odborové federace, Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska (www.stavkuj.cz)