Venezuela odsuzuje prohlášení ředitele CIA

venezuela_02

Bolívarovská republika Venezuela kategoricky odmítá prohlášení ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA) Spojených států amerických, Michaela Pompea, a odsuzuje před mezinárodním společenstvím systematické agrese Spojených států amerických proti Venezuele:

1. Kampaň zpravodajské služby, vedená na nejvyšší úrovni, organizovaná s cílem svrhnout ústavní vládu prezidenta Nicoláse Madura Morose, spolu se spoluprací s vládami Kolumbie a Mexika s cílem provést ve Venezuele změny, čemuž napovídají aktivity vlád těchto zemí na regionální úrovni.
  2. Financování a logistická podpora venezuelské opozice ze strany Spojených států amerických jakožto nedílná součást snah destabilizovat demokracii ve Venezuele a šířit násilí s politickými cíli.
  3. Právní úprava a obnova Výkonného nařízení, které vnímá Venezuelu jako neobvyklé a mimořádné ohrožení národní bezpečnosti USA a jejich zahraniční politiky.
  4. Uvalení jednostranných a nelegálních donucovacích opatření proti vysokým vládním představitelům Bolívarově republiky Venezuela, včetně výkonného viceprezidenta, ministrů a soudců Nejvyššího soudu (TSJ) s cílem podřídit venezuelský stát imperiálním severoamerickým plánům.
  5. Skutečnost, že od počátku současné administrativy USA došlo k více než 105 intervenčním a nepřátelským aktivitám. USA stojí v čele snah o intervenci ze strany Organizace amerických států (OAS), což je v jasném rozporu s mezinárodním právem, a hrozí přijetím „těžkých a rychlých ekonomických akcí“ proti celé venezuelské populaci. Tyto kolektivní sankce jsou jasným imperiálním zásahem a vážně poškozují mezinárodní právo.

Bolívarovská republika Venezuela požaduje okamžité a řádné omluvy od severoamerické administrativy a upozorňuje mezinárodní společenství na jisté ohrožení naší země, s odkazem na hrozivou historii této zpravodajské služby v souvislosti se zásahy do suverenity nezávislých zemí, vliv a utrpení celých populací a územní rozpad těch zemí, které se neúčastnily na imperiálních zájmech.

Bolívarovská republika Venezuela oznamuje, že prostřednictvím vhodných diplomatických cest odsoudí vlády Spojených států amerických, Kolumbie a Mexika před CELAC, UNASUR, AEC a Hnutím nezúčastněných, tak jak nám přísluší jako svobodné a nezávislé zemi. V neděli 30. července přistoupí venezuelský lid k volebním urnám a pokojně vyjádří svou svrchovanou vůli prostřednictvím všeobecného, přímého a tajného volebního práva při oslavě demokracie a ve výkonu přímé svrchovanosti ve volbách do Ústavodárného národního shromáždění.

Caracas, 25. července 2017